Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Ελασσόνας, Ελλάδα

Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Ελασσόνας, Ελλάδα

Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Ελασσόνας, Ελλάδα

Η Φιλαρµονική Ορχήστρα του Δήµου Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1963 µε σκοπό την ανάπτυξη της µουσικής παιδείας στην πόλη της Ελασσόνας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Πρώτος δάσκαλος ήταν ο αείµνηστος Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος υπηρέτησε τη θέση του Αρχιμουσικού για δύο χρόνια.

Από το 1965 έως και το 1980, Αρχιμουσικός και αναγεννητής της Φιλαρμονικής υπήρξε ο αείμνηστος Γιάννης Τσανακάς. Εκτός από την αναγέννηση της Φιλαρμονικής, κατάφερε να αναδείξει πάρα πολλά ταλέντα µικρών µαθητών. Οι οποίοι αργότερα σταδιοδρόμησαν στο χώρο της µουσικής ανά την Ελλάδα.

Κατά καιρούς έχουν διατελέσει Αρχιμουσικοί στη Φιλαρμονική οι Λάζαρος Λέκκας, Νίκος Μαρκάλας, Χρήστος Μπαλανίκας, Αναστάσιος Πούλιος.

Από το 1999 έως και σήµερα τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής έχει αναλάβει ο Δηµήτρης Τσιαβές. Ο Δημήτρης Τσιαβές κατόρθώσε να αναβαθµίσει τη Φιλαρμονική τόσο σε αριθµό εκτελεστών, όσο και σε ρεπερτόριο. Η Φιλαρμονική του Δήµου Ελασσόνας αποτελείται από µαθητές, ερασιτέχνες µουσικούς, οι οποίοι µε την αγάπη και το µεράκι τους για την µουσική, δίνουν το δικό τους στίγµα στα πολιτιστικά δρώµενα της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει τέλος να αναφέρουµε ότι η Φιλαρμονική έχει εµφανιστεί σε φεστιβάλ του εξωτερικού όπως και σε συναντήσεις Φιλαρµονικών ανά την Ελλάδα όπως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες Κω, Καρπενήσι, Πτολεμαΐδα κ.α. Επίσης πρέπει να τονίσουµε την συµβολή της στην περιοχή της Ελασσόνας, καθώς µε τις εµφανίσεις της στις Εθνικές επετείους, αλλά και στις συναυλίες που οργανώνει αρκετές φορές το χρόνο, αλλάζει το πρόσωπο της πόλης.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθούν ξεχωριστά οι συνεργασίες της Φιλαρμονικής µε:

  • την τραγουδίστρια Κλειώ Δενάρδου τον Αύγουστο του 2005 και 2010,
  • τον γνωστό τραγουδιστή Πασχάλη Αρβανιτίδη τον Αύγουστο του 2007,
  • τον Μανώλη Μητσιά το 2008,
  • τον διεθνούς φήµης τρομπετίστα Vince Di Martino 2009,
  • καλλιτέχνες της εθνικής λυρικής σκηνής 2009, 2011, 2018,
  • Μελίνα Ασλανίδου – Γεράσιµο Ανδρεάτο 2012,
  • Βασίλη Λέκκα 2017,
  • ενώ σηµαντικά θεωρούνται τα αφιερώµατα στους συνθέτες Γιώργο Κατσαρό 2014, Μίµη Πλέσσα 2015, Γιώργο Χατζηνάσιο 2019 παρουσία των ίδιων των συνθετών.

Τη Ορχήστρα διευθύνει ο µαέστρος Δηµήτρης Τσιαβές.