Άρχους Πηγκεγκάρντε Ορχήστρα Νέων, Δανία

Άρχους Πηγκεγκάρντε Ορχήστρα Νέων, Δανία
Άρχους Πηγκεγκάρντε Ορχήστρα Νέων, Δανία
Η Ορχήστρα Νέων “Άρχους Πηγκεγκάρντε” δημιουργήθηκε το 1955 όταν ο μουσικός Καρλ Τσέντσερ (Carl Tchentcher) είχε την έμπνευση να λειτουργήσει στην πόλη Άρχους (δεύτερη μεγάλη πόλη της Δανίας, που βρίσκεται στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης), μία μπάντα κοριτσιών.

Η ιδέα της Ορχήστρας Νέων “Άρχους Πηγκεγκάρντε” πολύ γρήγορα προσέλκυσε ένα μεγάλο αριθμό κοριτσιών 12 έως 18 χρόνων. Τα οποία στελέχωσαν όλες τις ομάδες οργάνων: φλάουτα, κλαρινέτα, τρομπέτες, τύμπανα κ.λ.π. Έτσι, φέτος στον 50ο χρόνο λειτουργίας της η ορχήστρα αριθμεί 45 μέλη ηλικίας 10 – 20 ετών.

Τα κορίτσια της “Άρχους Πηγκεγκάρντε” είναι πασίγνωστα για τη στολή τους. Ο ίδιος ο Βασιλιάς Φρειδερίκος ο 9ος έδωσε την έγκρισή του για να είναι οι στολές της μπάντας αντίγραφα των στολών της βασιλικής φρουράς!

Η ορχήστρα κάθε χρόνο παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις στη Δανία και πραγματοποιεί αποστολές στο εξωτερικό. Το 2004 ταξίδεψε στη Γαλλία (Ορλεάνη), στην Αυστρία και στην Τσεχία. Η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ της Σίνδου θα είναι η πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα γι’ αυτό τα κορίτσια πρόκειται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η ορχήστρα παίζει όλα τα είδη μουσικής για μπάντα, καθώς και σύγχρονα κομμάτια από μιούζικαλ και κινηματογραφικές ταινίες.

Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Όλε Έσμπενσεν και πρόεδρος ο Λαρς Λήνγκραβ.