Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής Δήμου Αγρινίου

Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής Δήμου Αγρινίου

Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής Δήμου Αγρινίου

Η Φιλαρμονική ξεκίνησε το 1896 ως τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου “Ηρακλής”.

Αρχιμουσικός τότε ήταν ένας Αυστριακός, γιος του Αρχιμουσικού της Κέρκυρας με το όνομα Σάιλερ. Η φιλαρμονική πλαισίωνε τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.

Η λειτουργία της Φιλαρμονικής διεκόπη το 1940 και ανασυγκροτήθηκε το 1949 με την επωνυμία “Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ”.

Το 1960 στο Δήμο Αγρινίου, συστάθηκε νομικό πρόσωπο Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου. Όπου σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο “ΟΡΦΕΥΣ” συντηρούσε και διοικούσε τη Φιλαρμονική.

Το 1995 ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την χρηματοδότηση και διοίκηση της. Σήμερα αριθμεί 90 μουσικούς μέλη της και 200 περίπου μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν μουσική και στελεχώνουν τη Φιλαρμονική.

Οι δραστηριότητες της Φιλαρμονικής είναι ποικίλες. Στο Αγρίνιο η παρουσία της είναι έντονη με συμμετοχή σε παρελάσεις, τοπικές γιορτές, λιτανείες, συναυλίες και γενικά σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Συνολικά πραγματοποιεί 50-60 εμφανίσεις κάθε χρόνο στη Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Τμήμα της Φιλαρμονικής είναι και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, που συγκροτήθηκε το 1998 από μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, με σκοπό την ενασχόληση και με άλλα είδη μουσικής όπως (Λάτιν, Τζαζ, κινηματογραφική μουσική, καθώς και με έντεχνη ελληνική και ξένη μουσική).

Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής αποτελείται από 40 έως 50 μουσικούς και τραγουδιστές ανάλογα με το ρεπερτόριο και τη μορφή της εκδήλωσης που καλύπτει κάθε φορά.

Η Φιλαρμονική μας καθώς και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό όπως στις πόλεις Βουδαπέστη και Ντεμπρεσεν της Ουγγαρίας, στη Βιέννη ,στη Βενετία και αλλού.

Στην Ελλάδα η παρουσία μας είναι έντονη και έχουμε συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ δίνοντας πολλές συναυλίες όπως στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, Μεσολόγγι, Πάτρα, Καρπενήσι, Φεστιβάλ Νέας Φιλαδέλφειας, Λευκάδα, Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων, στην 3η και στην 5η Διεθνή Συνάντηση Νεανικών Ορχηστρών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, Χαλκίδα, Aίγιο, Άμφισσα, Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης έχει ηχογραφήσει δύο C.D. με διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων κομματιών, τελευταία ηχογράφηση ήταν το C.D. “Μελωδικά Χριστούγεννα” με διασκευασμένες χριστουγιενιάτικες μελωδίες.

Σήμερα τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου καθώς και την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής διευθύνει ο Αρχιμουσικός κ. Βασίλης Κονίδας.