Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμων Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμων Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμων Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Τριάντα ένα χρόνια έντονης και δηµιουργικής πορείας και προσφοράς συµπληρώνει εφέτος η Φιλαρµονική Ορχήστρα του Δήµου Καλαµαριάς.

Η θεσµοποιηµένη αυτή έκφραση της αγάπης των δηµοτών για τη µουσική και της αµέριστης συµπαράστασης, γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα αξιόλογο µουσικό σύνολο, το οποίο παρέχει δωρεάν εξειδικευµένη µουσική µόρφωση, λαµπρύνει µε την παρουσία του τις εκδηλώσεις του τόπου, προσµετρώντας ταυτόχρονα πάνω από 1.000 συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις αξιολογότερες από αυτές, συγκαταλέγονται οι συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής, στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι συµµετοχές της σε ντοκυµανταίρ της Ελληνικής Τηλεόρασης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρµονικών Ορχηστρών Σίνδου, η συναυλία της προς τιµήν του Μίκη Θεοδωράκη (παρουσία του συνθέτη), οι συµπράξεις της µε τη Φιλαρµονική του Δήµου Αµπελοκήπων καθώς και οι αποστολές της για παρελάσεις και συναυλίες στις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Σουηδία, Γερµανία, Σλοβακία, Ρουµανία και Βουλγαρία. Το ρεπερτόριο της 50µελούς ορχήστρας καλύπτει ένα ευρύ φάσµα εποχών και στυλ.

Τη Φιλαρµονική Ορχήστρα του Δήµου Καλαµαριάς από το 1991 διευθύνει ο Γιάννης Κούκας.

Η φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι ένα πολυμελές μουσικό σύνολο το οποίο αποτελείται από 60 εθελοντές μουσικούς και 30μελες φυτώριο.

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε φεστιβάλ ορχηστρών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος κατόπιν προσκλήσεως στο πολιτιστικό φεστιβάλ CULTURAL SUMMER που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία το 2011 όπου και της απονεμήθηκε το οικόσημο του Szent Μikulas. Σε συνεργασία με την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς πραγματοποίησε 7μερη αποστολή στην Ρουμανία (2009). Το καλοκαίρι το 2010 η φιλαρμονική πραγματοποίησε 9ημερο σεμινάριο στο Χόρτο του Πηλίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γ. Χατζηνίκου. Το καλοκαίρι του 2012 κατέκτησε την 1η θέση στο διεθνή διαγωνισμό φιλαρμονικών Diffwinds festival στο Λουξεμβούργο . Τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποίησε αποστολή στη Βουλγαρία (Βάρνα, Φιλιπούπολη, Μπουργκάς, Πομόριε, Νεσεμπάρ) με σειρά συναυλιών και συνεργασία με την επαγγελματική φιλαρμονική του Μπουργκάς. Το φετινό καλοκαίρι θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό φιλαρμονικών ορχηστρών στο Zambrow της Πολωνίας. Έχει οργανώσει 7 φεστιβάλ φιλαρμονικών ορχηστρών όπου έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 35 ορχήστρες πνευστών συνολικά.

Τη φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης διευθύνει από το 2000 ο Αρχιμουσικός Χρυσοχόου Νικόλαος.