Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Αουσεκλίτης “Πρωινό Άστρο”, Λετονία

Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Αουσεκλίτης “Πρωινό Άστρο”, Λετονία
Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Αουσεκλίτης "Πρωινό Άστρο", Λετονία
Το 6ο γυμνάσιο της πόλης Ρίγα ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία στη Λετονία στα οποία εφαρμόστηκαν εξειδικευμένα μουσικά προγράμματα.

Αυτό είχε σαν συνέπεια τη δημιουργία χορωδιών, ορχηστρών και χορευτικών τμημάτων όπως και τη Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Αουσεκλίτης.

Το πιο δραστήριο και δημοφιλές από αυτά είναι η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών “Αουσεκλίτης” η οποία δραστηριοποιήθηκε το 1975. Το όνομά της δόθηκε το 1988 και σημαίνει “Πρωινό Άστρο”. Τα 50 μέλη της ορχήτρας, κυρίως πρώην και νυν μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, κάνουν πρόβα δύο φορές την εβδομάδα, στο ίδιο μέρος που έκαναν πάντα… στο σχολείο τους!

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας συμπεριλαμβάνει όλα σχεδόν τα μουσικά στυλ σε εξαιρετικές ενοργανώσεις για φιλαρμονική. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια συστηματικής δουλειάς και αναρίθμητων συναυλιών με μεγάλη ποικιλία ρεπερτορίου η ορχήστρα κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις πιο πλήρεις μουσικές βιβλιοθήκες στη Λετονία.

Η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών “Αουσεκλίτης” έχει παρουσιαστεί σε πλήθος εκδηλώσεων μέσα και έξω από τη Λετονία. Οι πιο αξιοσημείωτες από τις πρόσφατες εκδηλώσεις και διακρίσεις της είναι:

  • Η ανώτατη διάκριση στο “23ο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Λετονίας” το 2003,
  • οι συμμετοχές της στα φεστιβάλ φιλαρμονικών στη Βουδαπέστη και στο Χεμπ της Τσεχίας το καλοκαίρι του 2004 και
  • η κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου ακτίνας, στο τέλος του ίδιου χρόνου.