Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννιτών

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννιτών
Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννιτών
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε το 1917 και λειτούργησε έως το 1934.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννιτών επανασυστάθηκε το 1953 επί δημάρχου Ιωαννίδη. Σήμερα η Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών είναι τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών (Ν.Π.Ι.Δ.). Αποτελείται από 50 μουσικούς και το φυτώριό της από 30 μαθητές.

Εμφανίζεται σε επετειακές και θρησκευτικές εορτέςς καθώς και σε συναυλίες στην πόλη των Ιωαννίνων και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ρεπερτόριό της είναι πλουσιότατο και σπάνιο, αποτελείται δε από έργα κλασικά και σύγχρονα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Από τις πιο σημαντικές συναυλίες των τελευταίων ετών ήταν η βραδιά οπερέτας στα Ιωάννινα και στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών, αφιέρωμα στον Παγκόσμιο και Ελληνικό Κινηματογράφο στα Ιωάννινα και στην Κεφαλλονιά, μουσική βραδιά αιφερωμένη σε διεθνείς επιτυχίες της δεκαετίας του ’60 και του ’70 στο εργοστάσιο ΤΕΧΝΗΣ Πατρών και στην πόλη μας.

Επίσης σταθμό αποτέλεσε η συναυλία αφιερωμένη στο Έπος του ’40 που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας” στα Ιωάννινα. Η Φιλαρμονική συμμετείχε σε Φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Κόρινθο και αλλού. Πρόσφατα σημαντική επιτυχία σημείωσε η συναυλία προς τιμήν του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου με τίτλο “Ποίηση και Μουσική υπό το Σεληνόφως”. Τελευταία εμφάνιση της Φιλαρμονικής Δήμου Ιωαννιτών ήταν στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών με έργα από γνωστά μιούζικαλ.

Από το Δεκεέμβριο του 1977, τη διεύθυνση της ΦΙλαρμονικής Δήμου Ιωαννιτών ανέλαβε ο αρχιμουσικός Δημήτριος Αμπατζής.