Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς συμπληρώνει εφέτος τριάντα έξι χρόνια έντονης και δημιουργικής πορείας. Η θεσμοποιημένη αυτή έκφραση της αγάπης των δημοτών για τη μουσική, αποτελεί ιστορική συνέχεια της Φιλαρμονικής του ιδρύματος του “Αριστοτέλη”, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της το 1983. Με τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση των αρχιμουσικών Κώστα Σαμσαρέλου και Γιώργου Σιδηρόπουλου και την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής, γρήγορα αναδείχτηκε σε ένα ευάριθμο και αξιόλογο μουσικό σύνολο, το οποίο πραγματοποιεί πάνω από 40 υπηρεσίες και συναυλίες ετησίως.

Το συνεχώς διευρυνόμενο ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο σύγχρονες συνθέσεις για φιλαρμονική ορχήστρα, καθώς και μεταγραφές έργων συμφωνικής, τζαζ, ποπ-ροκ και έθνικ μουσικής.

Στις κορυφαίες από τις εμφανίσεις της, συγκαταλέγονται:

  • οι 3 συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου,
  • η συμμετοχή της σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3,
  • οι 21 συμμετοχές της στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Σίνδου,
  • οι 13 συμμετοχές της στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Δήμου Αράχοβας,
  • οι 10 στο φεστιβάλ Αμπελοκήπων, καθώς και οι αποστολές της για παρελάσεις και συναυλίες στις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Σουηδία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία και τη Βουλγαρία και
  • τα αφιερώματα σε Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Κυπουργός και η Ζωή Τηγανούρια.

Πραγματοποίησε γόνιμες συμπράξεις με πολλές ελληνικές και ξένες φιλαρμονικές ορχήστρες, χορωδίες, χορευτικές ομάδες και σολίστ. Συνέπραξε με:

  • τη Φιλαρμονική του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού,
  • τον “Καποδίστρια” από την Κέρκυρα,
  • τη φ. Λευκάδας, Κόνιτσας, Ιτέας, Αράχοβας, Καρπενησίου, Καρδίτσας, Πτολεμαΐδας, Κατερίνης, Αιγινίου, Μακρυγιάλου, Πέλλας, Έδεσσας, Δοξάτου, Σίνδου, Κασσανδρείας, Αμπελοκήπων, Ληξουρίου, Solna (Σουηδία), Liptovski Mikulas (Σλοβακία), Lubecke και Hochrein (Γερμανία), Velingrad (Βουλγαρία).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση ετήσιας συνάντησης – σεμιναρίου φιλαρμονικών.

Τη Φιλαρμονική από το 1991 διευθύνει ο Ιωάννης Κούκας. Κορυφαίος της ορχήστρας είναι ο Αναστάσιος Δαναηλίδης.