Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος

Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος
Φιλαρμονική Ετιαρία Λευκάδος
Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς Λευκαδίτες.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα φιλαρμονική στην Ελλάδα. Το 1864 παιανίζει για την ΄Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα).

Στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 1983 απονεμήθηκε βραβείο στη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας για τη μακρά και λαμπρή της καλλιτεχνική δραστηριότητα 133 ετών και την προσφορά μουσικής παιδείας υψηλής στάθμης. Κατά την απονομή παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σήμερα έχει περισσότερα από 1000 μέλη. Στην Φιλαρμονική λειτουργεί Μουσική σχολή, Μπάντα, Μπαντίνα και Μουσικά σύνολα.

Η Μουσική Σχολή είναι η βάση της Φιλαρμονικής και λειτουργεί συνεχώς από το 1850. Στις σχολές της διδάσκονται περίπου 160 μαθητές.

Η Μπαντίνα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1977. Αποτελείται από 60 περίπου άτομα μεθητές της Μουσικής Σχολής.

Η Μπάντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1852 με συμμετοχές στις Ολυμπιάδες και παρουσία που συνοδεύετε από χρυσά μετάλλια βραβεία και άλλες διακρίσεις. Στην Μπάντα συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα και πλαισιώνονται και από άλλα που δεν ζουν στη Λευκάδα.

Κάθε χρόνο τα Τμήματα της Φιλαρμονικής πραγματοποιούν δεκάδες εμφανίσεις. Έχει λάβει μέρος, με εξαιρετική επιτυχία, σε πολλά Φεστιβάλ Φιλαρμονικών ορχηστρών εντός Ελλάδας όπως Κέρκυρα, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού, αλλά και εκτός Ελλάδας όπως Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Κύπρος, Ιταλία, Αλβανία και αλλού.

Την Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος διευθύνει από το 2006 ο Αρχιμουσικός Αθανάσιος Μήτσουρας.