Ορχήστρα Πνευστών Μορ, Ουγγαρία

Ορχήστρα Πνευστών Μορ, Ουγγαρία

Ορχήστρα Πνευστών Μορ, Ουγγαρία

Η μουσική για πνευστά έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή του Mor. Για κάποιες περιόδους υπήρξε μία υποχώρηση, την οποία ανέτρεψε το 1981 ο Sandor Acsai. Ο οποίος έδωσε στην ορχήστρα νέα πνοή και τη δυνατότητα για εμφανίσεις στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό. Ανταποκρίθηκε σε 35 προσκλήσεις, με την υποστήριξη της Alcoa Foundation. Αφού εξασφάλισε τη στελέχωσή της με νέα μέλη από την μουσική σχολή Miklos Pastti που ιδρύθηκε την ίδια εποχή.

Η δραστηριότητά της ορχήστρας της εξασφάλισε διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Κατέλαβε Χρυσό μετάλλιο το 2001 και το 2006 στην Ουγγαρία. Επίσης διακρίθηκε στο διεθνές φεστιβάλ του Χέμπ στην Τσεχία, στη Φινλανδία, στο Ισραήλ, στην Πολωνία. Όπως επίσης και στην Εσθονία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Ελβετία, στην Αυστρία, στην Κροατία και στη Γερμανία.

Δίσκοι, κασέτες, δίσκοι ακτίνας (CD) και DVD της ορχήστρας κυκλοφορούν αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική της αξία, ενώ τουλάχιστον 20 μέλη της στράφηκαν προς το επάγγελμα του μουσικού.

Κάθε δεύτερο χρόνο, οργανώνει υπό την αιγίδα της δημοτικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, διεθνές φεστιβάλ με τη συμμετοχή 60 σχημάτων από την Ουγγαρία και το εξωτερικό. Για τους λόγους αυτούς, τιμήθηκαν διαδοχικά από το Δήμο του Mor η ορχήστρα το 1996, ο μαέστρος το 2004 και ο πρόεδρος το 2008.

Από το 1981 την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Sandor Acsai.