Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών Νάκα, Σουηδία

Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών Νάκα, Σουηδία

Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών Νάκα, Σουηδία

Η Nacka Symphonic Band (NSB) είναι μια μπάντα πνευστών που αποτελείται από περίπου 40 νεαρούς σπουδαστές της μουσικής σχολής Nacka.

Η NSB δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Αποτέλεσε εξ αρχής την πιο άρτια μπάντα ανάμεσα στα πολυάριθμα σύνολα πνευστών της μουσικής σχολής συνιστώντας φιλόδοξο στόχο για τους νεαρότερους σπουδαστές. Το ρεπερτόριό της διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία, καλύπτοντας πολλά διαφορετικά μουσικά στιλ και είδη.

Το τελευταίο διάστημα η μπάντα επικεντρώνεται σε πρωτότυπα έργα για πνευστά, καθώς και σε διασκευές κλασικών κομματιών, μιούζικαλ, κινηματογραφικών ταινιών και ποπ μουσικής.

Η NSB έχει συμμετοχές σε πολυάριθμα φεστιβάλ, συναυλίες και συναυλιακές περιοδείες, τόσο στη Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες όσο και στις ΗΠΑ. Το 2004 η NSB συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Μουσικό Φεστιβάλ Νέων στο Μάλμο και στην Κοπεγχάγη.

Τον Ιούνιο του 2005 η μπάντα σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Απέσπασε το 1ο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό της Σουηδίας για μπάντες πνευστών. Ο οποίος διοργανώθηκε από τη Σουηδική ένωση νεαρών μουσικών (RUM).

Από τότε η ορχήστρα συμμετέχει κάθε χρόνο σε ένα εκατομελές σχήμα που παρουσιάζει τη Μουσική για τα βασιλικά πυροτεχνήματα του Χέντελ στην ανοιχτή συναυλία της Στοκχόλμης.

Το 2008 η NSB είχε την τιμή να συμμετέχει στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του δήμου Εχεδώρου. Τον Ιούλιο του 2009 προσκλήθηκε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών στην Κω.

Την NSB διευθύνει η μαέστρος Elisabeth Gustafsson.