Φιλαρμονική Εταιρία Νάουσας

Φιλαρμονική Εταιρία Νάουσας

Φιλαρμονική Εταιρία Νάουσας
Η Φιλαρμονική Εταιρία Ναούσης ιδρύθηκε το 1958, ήταν η φυσική συνέχεια μιας μουσικής ιστορίας που ξεκινάει από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι ιδρυτές (η Συντεχνία Κουρέων και ο Προσκοπικός Σύνδεσμος), ανέθεσαν στον πρωτεργάτη Πέτρο Δεινόπουλο, να συντονίσει την προσπάθεια.

Ο πρώτος Πρόεδρος Δούδος Κωνσταντίνος, τα μέλη και οι τότε μουσικοί, δημιούργησαν το σωματείο, που προέρχονταν από παλαιότερες φιλαρμονικές της πόλης, τη φιλαρμονική της «Αθηνάς» και της «Εριολάν» των εργοστασίων Λαναρά.

Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό και ο σκοπός της είναι η διάδοση και η διδασκαλία της μουσικής. Από τη σύστασή της έως σήμερα, προσφέρει δωρεάν μουσιή παιδεία σε νέους και νέες της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Η μόνη υποχρέωση των μαθητών, είναι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις επετειακές κι εορταστικές (Εθνικές και Θρησκευτικές) εκδηλώσεις της Νάουσας και άλλα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Φραγκοτσινός ΚωνσταντίνοςΗ συνεργασία με πτυχιούχους δασκάλους μουσικής, έχει σαν αποτέλεσμα να παρέχονται ποιοτικού επιπέδου μαθήματα, ώστε οι μουσικοί του Σωματείου να μπορούν να συνεχίσουν με ευκολία τις σπουδές τους σε σχολές ανώτερου επιπέδου. Περίπου εκατό (100) άτομα διδάσκονται μουσική, στα μουσικά σύνολα και στα τμήματα μουσικής θεωρίας της Φ.Ε.Ν.

Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τα τμήματα θεωρίας και μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο, εντάσσονται στα δυο (2) μουσικά σύνολα.

Η Μπάντα, αποτελείται από 50-60 στελέχη (μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) λαμβάνει μέρος σε δέκα (10) υπηρεσιακές υποχρεώσεις και στην Κεντρική Ετήσια Συναυλία. Η Ορχήστρα, εμφανίζεται σε όλες τις Μουσικές Παραστάσεις που δίνει η Φ.Ε.Ν., εντός κι εκτός Ελλάδας, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ φιλαρμονικών και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις.

Την ορχήστρα διευθύνει ο Αρχιμουσικός Φραγκοτσινός Κωνσταντίνος.