Ορχήστρα Πολεμικού Ναυτικού, Ελλάδα

Ορχήστρα Πολεμικού Ναυτικού, Ελλάδα

Μπάντα Πολεμικού Ναυτικού

Το πρώτο μουσικό τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 1890. Αποτελούταν από 22 μουσικούς που κατετάγησαν ως εθελοντές. Το μουσικό αυτό τμήμα επέβαινε μόνιμα στη Ναυαρχίδα του Στόλου. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους ο αριθμός των μουσικών αυξήθηκε ικανοποιητικά με την κατάταξη νέων εθελοντών.

Τον Αύγουστο του 1925 ιδρύθηκε η Σχολή Μουσικών – Σαλπιγκτών και εγκαταστάθηκε στην Διεύθυνση Διοικήσεως στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Από το έτος 1932 έως το 1936 η Σχολή Μουσικών μεταφέρθηκε στο Προγυμναστήριο Πόρου. Από το 1936 μέχρι το 1941 μεταφέρθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πόλεμου η Μουσική ακολούθησε την έξοδο του στόλου στην Μέση Ανατολή έχοντας εγκατασταθεί μέχρι το 1943 στο επιβατηγό πλοίο “ΙΟΝΙΑ” και στην συνέχεια στο Θ/Κ “ΑΒΕΡΩΦ”. Το 1946 η Σχολή μεταφέρθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Παλάσκα στην περιοχή Σκαραμαγκά όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Εκτός από την Σχολή δύο τμήματα της Μουσικής υπάρχουν μόνιμα σήμερα, ένα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και άλλο ένα στο Ναυτικό Σταθμό Κρήτης στα Χανιά.

Στα 119 χρόνια παρουσίας της η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει να επιδείξει ένα πολύ πλούσιο έργο σε στρατιωτικό κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό. Δίνει συναυλίες και συμμετέχει σε Εθνικές και Θρησκευτικές τελετές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών στο Εξωτερικό (Ολλανδία, Πολωνία, Βέλγιο, Γαλλία, Μάλτα), επίσης σε επετείους ξένων κρατών (Κορέα, Ιταλία, Γαλλία), και συνδράμει στον εορτασμό εθνικών επετείων της ομογένειας στην Αμερική.

Παρουσιάζει προγράμματα και εκπομπές στην Τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει πάρει μέρος στις Τελετές Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 αλλά και του 2004.

Η ορχήστρα της συνοδεύει τα εκπαιδευτικά ταξίδια των Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Έχει παίξει σε δεξιώσεις των αρχών του τόπου στα λιμάνια όλον των ηπείρων της Γης. Στελέχη της Μουσικής αποτελούν μέλη της “Banda De La NATO” μικτής Μουσικής από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που έχει έδρα την Νάπολη Ιταλίας.