Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Ιδρύθηκε το 1936 και πρωτολειτούργησε το 1937 με πρώτο αρχιμουσικό τον αείμνηστο Παναγόπουλο και αργότερα τον Εμμανουήλ Αικατερίνη.

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της συμμετείχε σε λιτανείες εικόνων, παρελάσεις εθνικών εορτών, τοπικές γιορτές και διάφορες εκδηλώσεις.

Το 1954 τη Διεύθυνση της μπάντας ανέλαβε ο Γ. Φλώρος και από τότε οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν και σε συναυλίες σε κλειστούς χώρους.

Το 1965 Αρχιμουσικός ανέλαβε ο Ν. Αστρινίδης που εμπλούτισε ακόμη περισσότερο το ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής. Ανέβασε ολοκληρωμένες όπερες στο πλαίσιο των «Δημητρίων» με έγχορδα από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης Έλληνες και ξένους σολίστ.

Συμμετέχει κάθε χρόνο στο μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης «Δημήτρια», εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ διανθίζει μουσικά διάφορα συνέδρια που πραγματοποιούνται σε αίθουσες της πόλης μας.

Εκτός από τις εμφανίσεις της σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παίζει και σε υπαίθριους χώρους ή συνοδεύει μουσικά εορταστικές εκδηλώσεις, όπως παρελάσεις, λιτανείες κ.λ.π., λόγω του χαρακτήρα της που βασίζεται στην ηχηρότητα των πνευστών και των κρουστών της οργάνων.

Το 2005 η Φιλαρμονική συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα. Επίσης συμμετείχε σε συναυλίες σε πλατείες της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσική στην πόλη».

Το 2006 στο πλαίσιο των μα΄ Δημητρίων, πραγματοποίησε συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια που αγαπήσαμε» με την Κλειώ Δενάρδου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Δρόμοι της Μουσικής», στις οποίες συμμετείχαν πολλές Φιλαρμονικές, έδωσε συναυλίες σε πλατείες της πόλης και στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.