Ορχήστρα Πνευστών “Ντήμηταρ Μέτσεβ” Βέλιγκραντ, Βουλγαρία

Ορχήστρα Πνευστών “Ντήμηταρ Μέτσεβ” Βέλιγκραντ, Βουλγαρία

Ορχήστρα Πνευστών "Ντήμηταρ Μέτσεβ" Βέλιγκραντ, Βουλγαρία

Η ορχήστρα της πανέμορφης ορεινής Βουλγαρικής λουτρόπολης του Βέλινγραντ, “Dimitar Mechev”, ιδρύθηκε το 1965 από το μαέστρο Ντίμιταρ Μέτσεφ ο οποίος και τη διηύθυνε μέχρι το 2006.

Οι 40 περίπου εκτελεστές της πλήρους γκάμας των ξύλινων – χάλκινων πνευστών και κρουστών οργάνων της, είναι αγόρια και κορίτσια 12 εως 18 ετών. Τα οποία ενισχύονται με παλαιότερα μέλη όταν παραστεί ανάγκη. Η συνεργαζόμενη δεκαμελής Ομάδα Μαζορετών συμπληρώνει τις εμφανίσεις της με τη χάρη της κίνησης και του χορού των μελών της.

Το ποικίλο πρόγραμμα της ορχήστρας αποτελείται από πολυάριθμα βουλγαρικά και ξένα κομμάτια: εμβατήρια, δημοτική και σύγχρονη χορευτική μουσική, κλασσική και ποπ.

Μέσα από τη δημιουργική σαρανταπεντάχρονη πορεία της η ορχήστρα αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες όχι μόνον βουλγαρικές αλλά και ξένες ορχήστρες. Έλαβε μέρος σε 55 φεστιβάλ και διαγωνισμούς, αποσπώντας δεκάδες τιμητικές διακρίσεις.

Επί σειρά ετών διακρίθηκε στον εθνικό διαγωνισμό για (μη επαγγελματικά) καλλιτεχνικά σχήματα και αναγορεύτηκε ως “υποδειγματική ορχήστρα”. Τιμήθηκε από την “Επιθεώρηση Σύγχρονης Βουλγαρικής Μουσικής” όπως επίσης και από τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό φιλαρμονικών ορχηστρών της Καρλσρούης στη Γερμανία. Η ορχήστρα διακρίθηκε επίσης στους γερμανικούς διαγωνισμούς στο Bamberg το 1992, Trier το 1993, Fussen το 1995. Τιμήθηκε δε με την πρόσκληση συμμετοχής στον εορτασμό των 200 χρόνων της Γαλλικής επανάστασης στο Bonneuil του Παρισιού.

Για την προσφορά του ο Ντιμιταρ Μέτσεφ τιμήθηκε από την Διεθνή Ακαδημία Τεχνών, στη Ρώμη.

Καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Ντίμιταρ Λαζάροφ. Αρχηγός των μαζορετών είναι η κ. Μπιλιάνα Μασλάροβα.