Φιλαρμονική Εταιρεία Νέων του Γιερεβάν, Αρμενία

Φιλαρμονική Εταιρεία Νέων του Γιερεβάν, Αρμενία
Φιλαρμονική Εταιρεία Νέων του Γιερεβάν, Αρμενία
Η “Φιλαρμονική Εταιρεία Νέων του Γιερεβάν” (πρωτεύσουσα της Αρμενίας), ιδρύθηκε το 1994 και πήρε το όνομά της από τον Υ. Μπασκσιάν.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει:

  • Ορχήστρα Δωματίου
  • Ορχήστρα Ποπ Μουσικής
  • Χορευτικά
  • Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής
  • Τμήμα Μαζορετών

Ο πρώτος διευθυντής της ορχήστρας η οποία αποτελείται από 23 νέους ηλικίας 13-25 χρόνων ήταν ο τιμημένος με την ανώτατη διάκριση “Καλλιτέχνης του Λαού” Μελίκ Μαβισακαλιάν.

Η ορχήστρα έδωσε πολυάριθμες παραστάσεις στην Αρμενία και περιόδευσε στο Δνεπροπετρόβσκ, στο Σόσι, στη Συρία και στην Ουγγαρία, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο με κομμάτια Αρμενίων και ξένων συνθετών. Το 2003 πήρε μέρος στι Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία. Γνωστοί Αρμένιοι συνθέτες όπως ο Γιερβάντ Ερζνκιάν και ο Ρουπέν Αμιρμπεκιάν συνεργάστηκαν με την ορχήστρα.

Μαέστρος της ορχήστρας από το 1997, είναι ο Στεπάν Κεβορκιάν. Ο οποίος διευθύνει επίσης το σύνολο “Αρεβίκ” της Αρμενικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης καθώς και την ορχήστρα του κρατικού τσίρκου της Αρμενίας. Η δεκαεπταμελής “Ορχήστρα Εγχόρδων” της “Φιλαρμονικής Εταιρείας Νέων του Γιερεβάν” είναι ένα σύνολο υψηλών προδιαγραφών με διεθνή αναγνώριση. Πέρα από το τακτικό πρόγραμμα των συναυλιών της στη χώρα της και στο εξωτερικό, όπου παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα κομματιών Αρμενίων, Ρώσων, και άλλων δυτικοευρωπαίων παλαιότερων και σύγχρονων συνθετών, πραγματοποιεί σεμινάρια διεύθυνσης μαέστρων με καθηγητές από Ιαπωνία, Καναδά (Νουρέν Αρμάν) και με τον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου της Αρμενίας, Αράμ Καραμπεκιάν. Οι εξάρχοντες μουσικοί της ορχήστρας παρουσιάζονται επίσης με τη μορφή κουαρτέτου σε ξεχωριστό πρόγραμμα.

Από την ίδρυση της ορχήστρας το 1998 και του κουαρτέτου το 2004 μαέστρος είναι ο Άιντα Ναλμπαντιάν. Ο οποίος διευθύνει επίσης την Αρμενική Φιλαρμονική Ορχήστρα εγχόρδων και διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο “Γκομιντάς” (ο εθνικός δυνθέτης και εθνομουσικολόγος της Αρμενίας) του Γιερεβάν.