Νεανική Ορχήστρα Πνευστών «Ζάµπρουφ», Πολωνία

Νεανική Ορχήστρα Πνευστών «Ζάµπρουφ», Πολωνία

Νεανική Ορχήστρα Πνευστών “Ζάμπρουφ”, Πολωνία

Η µπάντα παρελάσεων νέων του Ζάμπρουφ ιδρύθηκε το 1997 µε πρωτοβουλία του εν ενεργεία διευθυντή της Krzysztof Witkowski σε συνεργασία µε τις τοπικές αρχές. Μέλη της ορχήστρας είναι µαθητές δηµοτικού και γυµνασίου του Ζάµπρουφ. Η ορχήστρα διοικείται και χρηµατοδοτείται από το Δηµοτικό Πολιτιστικό Κέντρο του Ζάµπρουφ. Το 2002 συστάθηκε στους κόλπους της ορχήστρας οµάδα µαζορετών.

Η ορχήστρα εµφανίζεται συχνά σε σηµαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Ζάµπρουφ, ενώ συµµετέχει επίσης σε διαγωνισµούς και φεστιβάλ τόσο στην Πολωνία όσο και στο εξωτερικό, όπως στην Ιταλία το 2005, στο Ραστέντε της Γερµανίας το 2007, στο Μαλέντε το 2009, στο Χάτστεντ το 2011, στο Brastawiu της Λευκορωσίας το 2010, στο Κιεντάινι και το Βίλνιους της Λιθουανίας το 2006 και στο Ντογκοβπλς της Λετονίας το 2007 και 2010.

Η ορχήστρα έχει βραβευθεί πολλάκις, µε κορυφαίες διακρίσεις την κατάκτηση του αργυρού και του χάλκινου µεταλλίου στον Διεθνή Διαγωνισµό για Μπάντες Παρελάσεων που πραγµατοποιήθηκε στο Ραστέντε το 2007, την κατάκτηση του πρώτου βραβείου σχηµατισµού και την κατάκτηση του τρίτου βραβείου υπαίθριας συναυλίας στον Διεθνή Διαγωνισµό για Μπάντες Παρελάσεων στο Χάτστεντ της Γερµανίας. Η µπάντα παρελάσεων νέων του Ζέµπρουφ διαρκώς βελτιώνει τις επιδόσεις της. Οι µαθητές εξασκούνται υπό την επίβλεψη επαγγελµατιών δασκάλων χωρισµένοι σε οµάδες βάσει της δοµής της ορχήστρας: κλαρινέτα, τροµπέτες και βαρύτονα σαξόφωνα, τροµπόνια και τούµπες, κρουστά και µαζορέτες. Στην ορχήστρα συµµετέχουν επίσης πρωτοετείς φοιτητές της Εθνικής Σχολής Μουσικής. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαµβάνει ψυχαγωγική και ποπ µουσική, µουσική κινηµατογράφου και κλασική µουσική.

Η ορχήστρα δίνει επίσης συναυλίες σε κλειστούς χώρους µε τη συµµετοχή της οµάδας µαζορετών, η οποία συµπληρώνει ιδανικά τους µουσικούς. Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι υπαίθριες εµφανίσεις της ορχήστρας σε σχηµατισµό παρέλασης, συνοδεία πάντα των µαζορετών. Κάθε σεζόν η ορχήστρα παρουσιάζει, πλαισιωµένη από τις µαζορέτες, έναν ειδικό σχηµατισµό ο οποίος αποτελεί σηµαντικό καλλιτεχνικό γεγονός. Αυτή τη στιγµή η ορχήστρα παρελάσεων νέων του Ζάµπρουφ αριθµεί 40 µέλη µε διευθυντή τον Krzysztof Witkowski. Το νεότερο µέλος είναι 13 ετών και το µεγαλύτερο 26. Οι µαζορέτες είναι 36 σε αριθµό, χωρισµένες σε 3 ηλικιακές κατηγορίες. Επικεφαλής της οµάδας τους και χορογράφος είναι η Maria Gerasimiuk.